Data: 19.11.2018 r.
Ostatnia aktualizacja: 25.11.2017 - 20:32
Napisz do mnie !

Jesteś 279564 osobą
odwiedzającą tę stronę.


Lekcja w gospodarstwie rolnym

23 maja 2012 roku uczniowie klasy IV b i  V b uczestniczyli w lekcji w gospodarstwie rolnym w Wilkowie Średzkim.

 

ZADANIA Z TESTU WIEDZY DLA UCZNIÓW:

1.      Jaką szerokość po rozłożeniu ma prezentowany opryskiwacz?

A) 20m                       B) 30m                        C) 15m                 D) 40m

2.      Ile waży kombajn New Holland CX 8070?

A) 14 ton                    B) 15 ton                    C) 13 ton             D) 16 ton

3.      Ile hektarów kosi kombajn w ciągu godziny?

A) 2 ha                       B) 6 ha                        C) 5 ha                 D) 4 ha

4.      Ile ton ziarna mieści zbiornik na zboże w kombajnie?

A) 4 ton                      B) 5 ton                      C) 3 ton               D) 6 ton

5.      Ile litrów wody mieści zbiornik opryskiwacza?

A) 500 l                      B) 5000 l                    C) 3000 l              D) 50 l

6.      Na jaką wysokość podnosi się ramię ładowarki teleskopowej?

A)    7 metrów              B) 5 metrów               C) 9 metrów   D) 6 metrów

7.      Ile ton maksymalnie może podnieść ładowarka teleskopowa?

A) 3 tony                    B) 4 tony                    C) 2 tony            D) 5 tony

8.      Jaka jest szerokość tylnej opony w ciągniku o mocy 240 KM?

A) 61 cm                    B) 51 cm                     C) 71 cm             D) 81 cm

9.      Ile litrów paliwa spala ciągnik przy pracach polowych?

A) 55 litrów                B) 15 litrów                C) 25 litrów    D) 35 litrów

10.  Ile ton ziarna mieści się na przyczepie trzyosiowej?

A) 40 tony                  B) 14 tony                  C) 24 tony         D) 34 tony

11.      Na jakim kontynencie pszenica rosła w stanie dzikim ?

A) Europa                   B) Afryka                   C) Azja           D) Australia

12.      Jak nazywamy zboża siane jesienią ?

A) jare                        B) ozime                     C) jesienne      D) letnie

13.      Jak nazywamy zboża siane wiosną?

A) wiosenne               B) letnie                      C) ozime         D) jare

14.      W którym miesiącu zbieramy pszenicę?

A) lipiec                      B) sierpień                  C) wrzesień     D) maj

15.      Jaki produkt wytwarzamy z pszenicy konsumpcyjnej ?

A) mąka                      B) olej             C) sól              D) cukier

16.      Jaki kolor przyciąga słodyszka?

A) biały                      B) żółty           C) złoty           D) zielony

17.      Jaka jest optymalna ilość roślin rzepaku na m2?

A) od 50 do 60 roślin B) od 20 do 40 roślin C) od 10 do 20 roślin

18.      Jaki jest termin siewu rzepaku na naszym terenie?

A) od 20 do 25 września B) od 20 do 25 lipca C) od 20 do 25 sierpnia

19.      Jaki mają kolor dojrzałe nasiona rzepaku?

A) żółty                      B) złoty           C) czarny        D) biały

20.  Co jest produktem końcowym rzepaku ?

A) mąka                      B) olej             C) nasiona       D) sól

ODPOWIEDZI DO ZADAŃ:

1B

2A

3C

4D

5B

6A

7B

8C

9D

10C

11C

12B



© od 2006 Joanna Palińska.  Creative Commons Attribution Licencje Creative Commons (CC-BY) - Uznanie Autorstwa